7 tips om slim vermogen op te bouwen

Sparen, vermogensplanning

Een onbezorgde oude dag, die langverwachte wereldreis, of een potje voor de studie van je kinderen. Welk financieel doel je ook hebt, vermogen opbouwen is vaak onmisbaar. Maar hoe pak je zoiets aan? Sparen of beleggen? In dit artikel geef ik je 7 tips om succesvol vermogen op te bouwen. Zo maak je een goede start om je doelen van later te realiseren en word je misschien wel financieel onafhankelijk.

Hoe vermogen opbouwen?

Wil je beginnen met vermogen opbouwen? Dan heb je grofweg twee mogelijkheden: sparen of beleggen. De spaarrekening is echter momenteel verliesgevend, als je inflatie en belasting meeneemt. Beleggen is daarom in de meeste gevallen interessanter. In dit artikel richten we ons op beleggen op de financiële markten; het beleggen in aandelen, obligaties, fondsen of andere producten. Dat kun je zelf doen bij een broker, maar je kunt ook laten beleggen bij een vermogensbeheerder.

Hieronder de 7 tips om te beginnen met beleggen en vermogen opbouwen.

Tip 1: Bepaal je stip op de horizon

Vermogen opbouwen met beleggen is alleen geschikt als je het geld een lange tijd kunt missen. Je kunt de kans op succesvol beleggen vergroten door een concreet plan te maken. Het werkt prettig als je naar een bepaald doel kunt toewerken. Wat is je stip op de horizon, hoeveel vermogen moet je hiervoor inleggen en hoeveel rendement moet je hiervoor behalen? Door een heldere en haalbare doelstelling te formuleren, is het later beter te bepalen of je nog op koers ligt. Bovendien geeft het richting aan je beleggingskeuzes, bijvoorbeeld de mate waarin je bereid bent risico te nemen.

Tip 2: Vermogensopbouw berekenen

Er bestaan diverse tools om uit te rekenen hoeveel vermogen je over een bepaalde periode kunt opbouwen. Zo’n berekening laat goed het effect van tijd zien op vermogensopbouw. Er zijn een aantal factoren bepalend: het startkapitaal, de maandelijkse inleg, de looptijd, en het risico en rendement. Aan de hand daarvan kun je met de beleggingstool uitrekenen hoe groot het vermogen is dat je aan het eind van die periode hebt opgebouwd.

Tip 3: Kies een beleggingsvorm die bij je past

Hoe wil je beleggen? Ga je zelf keuzes maken en beleggingsbeslissingen nemen of wil je liever laten beleggen bij een professionele vermogensbeheerder? Kies een vorm die bij je past. Dit vergroot de kans om je doelen te behalen. Vind je het lastig om te bepalen wat de beste beleggingsvorm voor je is? Je komt er eenvoudig achter via deze korte test of door het lezen van ons artikel over de beste vermogensbeheerder.

Tip 4: Neem voldoende tijd bij vermogen opbouwen

Vermogensopbouw vraagt tijd. Maar als je de tijd in jouw voordeel gebruikt, dan heeft dat twee belangrijke voordelen. Ten eerste wordt de kans op een succesvolle beleggingservaring groter naarmate de beleggingshorizon langer is. Ten tweede draagt de factor ‘tijd’ ook een belangrijk steentje bij aan jouw vermogensopbouw door het effect van rente op rente. Een langere beleggingshorizon is vooral beter voor aandelenbeleggingen, blijkt uit onderzoek.

Tip 5: Maak gebruik van belastingvoordelen

In sommige gevallen kan de belastingdienst meebetalen aan jouw vermogensopbouw:

  • Pensioenbeleggen: Bouw je momenteel geen of beperkt pensioen op? Of is er in de afgelopen 7 jaar een periode geweest waarin je geen pensioen opbouwde? Dan kun je waarschijnlijk fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen in de derde pijler. Over je inleg betaal je geen inkomstenbelasting en vermogensrendementsheffing. Pas na je pensioen ga je belasting betalen. Je belastingvoordeel hangt af van je jaarruimte en reserveringsruimte.
  • Groen beleggen: Via groen beleggen kun je ook belasting besparen. Er zijn namelijk groenfondsen in Nederland waarbij je over de inleg geen vermogensbelasting hoeft te betalen en daarbovenop ook een heffingskorting krijgt. Helaas is het slechts een klein aantal en zijn de fondsen vaak gesloten voor deelname.
  • Dividendbelasting: Bij beleggen betaal je vaak dividendbelasting. In veel gevallen kun je een deel van de dividendbelasting terug krijgen bij de aangifte inkomstenbelasting. Beleg je in Nederlandse aandelen, dan kan je de 15% ingehouden dividendbelasting terugvragen. Hetzelfde geldt voor ETF’s of fondsen met een Nederlandse juridische structuur. Beleg je in buitenlandse aandelen of ETF’s, dan wordt er buitenlandse dividendbelasting ingehouden. Gelukkig heeft Nederland met veel landen belastingverdragen afgesloten. Hierdoor wordt het tarief vaak verlaagd tot 15% of komt soms zelfs geheel te vervallen. Je moet de dividendbelasting wel zelf terugvragen.

Tip 6: Klein beginnen heeft grote voordelen

Is veel geld nodig om te kunnen beginnen met beleggen? Nee, het is al mogelijk om met bijvoorbeeld 50 euro te beginnen. Via een maandelijkse vaste inleg kun je ongemerkt vermogen opbouwen. Dit wordt ook wel periodiek beleggen genoemd. Het heeft twee grote voordelen ten opzichte van een eenmalig groot bedrag inleggen. Want met periodiek beleggen leg je elke maand iets in en daarmee spreid je het risico door de tijd heen. Daarnaast geeft het veel meer rust. Je hoeft je minder bezig te houden met wat er gebeurt op de financiële markten.

Tip 7: Beheers je emoties bij vermogensopbouw

Beurzen kunnen soms in korte tijd heel hard dalen. Er zullen momenten zijn dat alles er ongunstig uitziet en de economie op instorten lijkt te staan. Er zullen zelfs momenten zijn waarop je je afvraagt waarom je ooit met beleggen bent begonnen en je op het punt staat alles uit angst te verkopen.

Ook op die momenten zul je moeten vasthouden aan je plan. Emoties nemen namelijk vooral de overhand bij onverwachte situaties. Een goed plan, met een lange horizon en een passend risico biedt dan houvast.

Beginnen met vermogen opbouwen?

Met een concreet plan en de keuze hoe je gaat beleggen, kun je gaan zoeken naar de aanbieder die het beste bij je past. Ik zelf beleg bijvoorbeeld bij SAXO-bank in ETF’s en aandelen voor de lange termijn en maak ook gebruik van eToro voor korte- en middentermijn beleggingen. Mijn gehele portfolio houdt ik bij via een portfoliotracker genaamd Getquin.

DEEL HET BERICHT OP:

Foto van Mitch - van definancielegids.com

Mitch - van definancielegids.com

Mitch heeft in de afgelopen 11+ jaar als (financieel/business) Controller bij 't MKB en beursgenoteerde bedrijven gewerkt, en is daarnaast Certified Coach, NLP Master Practitioner & Financieel Business Coach.

Disclaimer: De inhoud van mijn media is gebaseerd op ervaringen uit het échte bedrijfsleven & eigen onderzoek, en is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden. Raadpleeg altijd een financieel adviseur.

Scroll naar boven

Dé Financiële Cheatsheet

Ontdek alles wat je moet weten als ondernemer om dit jaar financieel slimmer te groeien!
Cheatsheet Financieel Succes