Wat betekent de verplichte AOV voor jou als zelfstandige?

a sick man covering his mouth

Het kabinet is van plan om vanaf 1 januari 2027 alle zelfstandigen verplicht te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid (AOV).

Dit betekent dat elke zelfstandige ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet hebben.

Met zo’n regeling lopen zelfstandigen minder financiële risico’s bij ziekte en krijgen zij recht op een uitkering als zij door langdurige ziekte niet meer het minimumloon kunnen verdienen. Deze verzekeringsplicht zorgt ervoor dat alle werkenden beschermd zijn tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en helpt tegelijkertijd kosten en risico’s voor de samenleving te verminderen, zo zegt de overheid.

Toch is niet iedereen hier blij mee merkte ik in de comments op een post op TikTok.

Vandaag deel ik 4 tips hoe jij met zo’n aankondiging om kunt gaan:

#1 Reduceer maandelijkse kosten

De AOV-verzekering mag je meenemen in je boekhouding en verlaagd de winst op papier, maar het is wel geld wat uit je portemonnee gaat – dus dat heeft impact op je cashflow.

Focus op hetgeen waar je wél controle over hebt, namelijk wat er in je business gebeurd. Maak bijv. slimmer gebruik van het materiaal als je producten maakt/verkoopt, optimaliseer processen om efficiency te verhogen zodat je kosten kunt verlagen en/of tijd vrijspeelt voor andere (winstgevendere) taken. Elke kleine verbetering in je business maakt je sterker & flexibeler voor de toekomst.

#2 Onderzoek of een Broodfonds iets kan zijn voor je

Een Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Kleine groepen zelfstandigen met verschillende beroepen spreken in een Broodfonds af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen (check www.broodfonds.nl).

Wat ik veel in de praktijk hoor van ondernemers die gebruik maken van een Broodfonds is dat zij bij de verzekeraar een AOV hebben met een wachttijd van twee jaar, maw sluiten zij een verzekering af met een eigenrisicoperiode van twee jaar waardoor de premie lager is. De eerste 2 jaar ‘leun’ je dus op het Broodfonds, en pas daarna maak je aanspraak op de AOV.

Daarnaast is het zo dat je inleg in het Broodfonds op een rekening doet die van jou is én blijft, en wordt meegenomen als privé vermogen in je inkomstenbelastingaangifte en de inleg is (helaas) niet aftrekbaar in je onderneming.

#3 Bescherm je winstgevendheid

Ontwikkel & beoordeel jouw prijsstrategie regelmatig en bied eventueel diensten slimmer aan zodat je een hogere omzet kunt genereren.

Dit is een belangrijk onderdeel voor iedere onderneming… kijk maar naar Netflix die onlangs de prijzen weer heeft verhoogd. Zo’n prijsverhoging gebeurt door naar de business te kijken en te beoordelen ‘Is het slim om met deze prijsstrategie verder te gaan?’ Nee? Dan kunnen we snijden in de kosten en/of prijzen verhogen. Want ook zij krijgen te maken met kosten die stijgen zoals verzekeringen of huurkosten van kantoren etc.

Een slimme ondernemer kiest voor financieel leiderschap en past principes toe zoals grote bedrijven dat doen. Dit helpt je om financieel voorbereid te zijn op bijv. de verplichte AOV.

#4 Laat je niet direct beïnvloeden

Hoewel de aangekondigde wetswijziging nog niet is goedgekeurd, is het belangrijk om je niet té veel door dergelijke aankondigingen te laten beïnvloeden. Houd altijd een reservepot beschikbaar zodat je niet in de problemen komt bij onvoorziene situaties, zoals de wet verplichte AOV-verzekering.

Wat kun je vandaag doen om je financiële zekerheid voor de toekomst te waarborgen?

Disclaimer: De inhoud van mijn media is gebaseerd op ervaringen uit het échte bedrijfsleven & eigen onderzoek, en is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden. Aan de informatie uit deze video kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen en hetgeen kan niet worden opgevat als investerings, juridisch, fiscaal of ander financieel advies. Raadpleeg altijd een accountant/boekhouder/financieel adviseur.

Sommige links zijn affiliate links, waardoor ik een commissie kan verdienen zonder extra kosten voor jou. Deze bijdragen helpen mij om meer waardevolle content te blijven schrijven.
Foto van Mitch - van definancielegids.com

Mitch - van definancielegids.com

Mitch heeft in de afgelopen 10+ jaar als (financieel/business) Controller bij 't MKB en beursgenoteerde bedrijven gewerkt, en is daarnaast Certified Coach, NLP Master Practitioner & Financieel Business Coach. Als dé financiële gids richt hij zich met name op ondernemers in elke fase van 't ondernemerschap die financieel slimmer willen groeien.

Financiële tools die ik gebruik om slimmer te groeien:

E-boekhouden.nl

Voor startende ondernemers is e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van jouw onderneming volledig gratis. Startend vanaf je inschrijving bij de KVK.

PIPEDRIVE (CRM)

Pipedrive helpt je om jouw omzet te verhogen door leads conversie te maximaliseren.

Getquin (portfolio tracker)

Voor startende ondernemers is e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van jouw onderneming volledig gratis. Startend vanaf je inschrijving bij de KVK.

DEEL HET BERICHT OP:

Scroll naar boven
Form Embed

Dé Financiële Cheatsheet

Ontdek alles wat je moet weten als ondernemer om dit jaar financieel slimmer te groeien!
Cheatsheet Financieel Succes