BTW-aangifte: 3 Essentiële Tips om het Goed te Doen

an exhausted woman reading documents

Een kwartaalafsluiting betekent dat elke ondernemer (die verplicht is voor de BTW) de BTW-aangifte zal moeten doen, en tijdig moet inleveren.

Ook al denk je misschien van niet, je bent altijd verplicht om de aangifte te doen.

Hieronder vind je 3 tips om ervoor te zorgen dat jouw BTW-aangifte compleet, juist én volledig is.

#1 Zorg er Altijd Voor dat je Aangifte Doet

Het is essentieel om altijd aangifte te doen, zelfs als je geen verkoopfacturen (omzet) of inkoopfacturen (kosten) hebt in een kwartaal. Ook in dat geval ben je verplicht om een nul-aangifte in te dienen. Dit betekent dat je inlogt bij de Belastingdienst, alles op nul zet en de aangifte verzendt.

Veel ondernemers vergeten dit en denken dat ze niets hoeven te doen als ze geen activiteiten hebben gehad. Dat is een veelgemaakte fout. Doe altijd aangifte!

#2 Let Op de Factuurdatum (BELANGRIJK!)

Dit punt gaat over de facturatie richting jouw klanten.

Veel ondernemers maken in het begin van de nieuwe maand facturen op die betrekking hebben op de vorige maand. Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat de factuurdatum op 30 juni staat en niet op de dag van vandaag (bijvoorbeeld 5 juli).

Als de factuurdatum op juli staat, valt deze factuur in kwartaal 3 in plaats van kwartaal 2. Dit kan je cashflow bemoeilijken. Zorg dus dat je de juiste factuurdatum gebruikt.

#3 Verwerk Alle Zakelijke Kosten

Het is belangrijk om tijd te investeren in het doorvoeren van alle zakelijke kosten in je boekhoudsysteem.

Kosten die met een (privé) creditcard zijn gemaakt of facturen die in je e-mail inbox zitten, moeten allemaal worden verwerkt. Deze kosten kunnen je BTW-aangifte drukken. Zorg er dus voor dat je alles netjes doorzet naar je boekhoudsysteem.

Disclaimer: De inhoud van mijn media is gebaseerd op ervaringen uit het échte bedrijfsleven & eigen onderzoek, en is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden. Aan de informatie uit deze video kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen en hetgeen kan niet worden opgevat als investerings, juridisch, fiscaal of ander financieel advies. Raadpleeg altijd een accountant/boekhouder/financieel adviseur.

Sommige links zijn affiliate links, waardoor ik een commissie kan verdienen zonder extra kosten voor jou. Deze bijdragen helpen mij om meer waardevolle content te blijven schrijven.
Foto van Mitch - van definancielegids.com

Mitch - van definancielegids.com

Mitch heeft in de afgelopen 10+ jaar als (financieel/business) Controller bij 't MKB en beursgenoteerde bedrijven gewerkt, en is daarnaast Certified Coach, NLP Master Practitioner & Financieel Business Coach. Als dé financiële gids richt hij zich met name op ondernemers in elke fase van 't ondernemerschap die financieel slimmer willen groeien.

Financiële tools die ik gebruik om slimmer te groeien:

E-boekhouden.nl

Voor startende ondernemers is e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van jouw onderneming volledig gratis. Startend vanaf je inschrijving bij de KVK.

PIPEDRIVE (CRM)

Pipedrive helpt je om jouw omzet te verhogen door leads conversie te maximaliseren.

Getquin (portfolio tracker)

Voor startende ondernemers is e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van jouw onderneming volledig gratis. Startend vanaf je inschrijving bij de KVK.

DEEL HET BERICHT OP:

Scroll naar boven
Form Embed

Dé Financiële Cheatsheet

Ontdek alles wat je moet weten als ondernemer om dit jaar financieel slimmer te groeien!
Cheatsheet Financieel Succes