Ben je benieuwd naar indexbeleggen? Het is een slimme en rustige manier van beleggen die steeds meer mensen ontdekken.
In deze gids ontdek je de wereld van indexbeleggen: wat het precies is, waarom het zo handig kan zijn, en waar je op kunt letten als je ermee wilt beginnen.
Wat is indexbeleggen?
Laten we het simpel houden: bij indexbeleggen volg je gewoon een beursindex. Het leuke is dat je met één indexfonds of ETF meteen in heel veel verschillende bedrijven belegt. Je hoeft dus niet zelf losse aandelen te kiezen – handig toch? Dit geeft je een mooie spreiding en daardoor ook een lager risico dan wanneer je zelf actief aandelen zou kiezen. Bij actief beleggen moet je namelijk zelf keuzes maken, of dit overlaten aan dure fondsbeheerders.
Maar hoe werkt dat dan? Een indexfonds of ETF (ook wel indextracker genoemd) bevat gewoon dezelfde aandelen als de index die het volgt. Stel, je wilt beleggen in bekende indices zoals de AEX, S&P 500 of Dow Jones? Dan kan dat in één keer, zonder dat je alle aandelen apart hoeft te kopen. Super toegankelijk dus!
Het werkt eigenlijk heel natuurlijk: stijgt de hele index met 1%? Dan stijgt jouw indexfonds ook met 1%. Je probeert dus niet beter te zijn dan de markt, maar beweegt gewoon lekker mee.
Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?
Steeds meer mensen in Nederland en daarbuiten ontdekken de voordelen van indexbeleggen. En dat is niet zo gek! Laten we eens kijken naar deze voordelen.
Lagere kosten
Een van de fijnste dingen van indexbeleggen is dat het meestal goedkoper is dan actief beleggen. En laten we eerlijk zijn: hoe minder kosten, hoe meer rendement er voor je overblijft! Daarom kan indexbeleggen je uiteindelijk meer opleveren dan wanneer je zelf aandelen uitkiest.
Waarom is het goedkoper? Nou, omdat indexfondsen en ETF's gewoon een index volgen, is er geen dure fondsmanager nodig die alle beslissingen neemt. Ook hoeven er niet steeds nieuwe aandelen gekocht te worden, dus er zijn ook weinig transactiekosten. Slim toch?
Brede spreiding
Een ander groot pluspunt is dat je automatisch je risico's spreidt. Denk er maar zo over: als je maar twee aandelen hebt en één bedrijf gaat failliet, ben je meteen de helft van je geld kwijt. Maar als je in 500 verschillende bedrijven belegt en er gaat er eentje failliet? Dan verlies je maar een klein beetje. Door deze slimme risicospreiding is indexbeleggen zo populair geworden.
Betere resultaten
En het mooie is: studies laten zien dat ETF's en indexfondsen op de lange termijn vaak beter presteren dan actief beleggen. Het blijkt namelijk best lastig om het beter te doen dan de markt! Veel makkelijker om gewoon met de markt mee te bewegen.
Waar moet je op letten bij indexbeleggen?
Indexbeleggen is best eenvoudig, maar er zijn wel een paar dingen waar je even op kunt letten.
Replicatie
Eerst even over replicatie – oftewel: hoe volgt een indexfonds of ETF de index? Er zijn drie manieren waarop dit gebeurt:
Volledig fysieke replicatie
Het indexfonds koopt precies dezelfde aandelen als in de index – super duidelijk en transparant!
Gedeeltelijk fysieke replicatie
Hier koopt het fonds een groot deel van de aandelen, maar niet allemaal. Bijvoorbeeld omdat ze bepaalde niet-duurzame bedrijven liever niet meenemen. Daardoor kan het rendement wel iets afwijken van de index.
Synthetische replicatie
Bij deze methode worden er geen echte aandelen gekocht, maar andere producten die het rendement nadoen. Dit kan preciezer zijn, maar het is wel wat ingewikkelder om te begrijpen waarin je precies belegt.
Kleine verschillen in rendement
Laten we het even hebben over iets interessants: kleine verschillen in rendement! Je indexfonds probeert de index zo goed mogelijk te volgen, maar soms zijn er kleine verschilletjes. Dat noemen we de 'tracking error'. Geen enkel indexfonds volgt de index 100% perfect – en dat is heel normaal! Wel is het handig om te weten dat een grotere afwijking natuurlijk meer invloed heeft op je rendement.
Even over risico's
Net als bij andere vormen van beleggen, is het goed om te weten dat je geld kan groeien én dalen. Dat hoort er gewoon bij! Je kunt helaas niet voorspellen hoe het in de toekomst zal gaan, ook al ging het in het verleden misschien heel goed.
Indexbeleggen of fondsbeleggen?
Deze twee lijken best op elkaar! Met allebei kun je in één keer in heel veel bedrijven beleggen – super handig. Het grote verschil? Bij indexbeleggen volg je gewoon de markt via een index, terwijl bij fondsbeleggen een beheerder de aandelen voor je uitkiest. Fondsbeleggen is vaak wat actiever, terwijl indexbeleggen lekker rustig meebeweegt met de markt.
Zelf aan de slag!
Wil je beginnen met indexbeleggen? Dat is eigenlijk best simpel! Je opent een rekening bij een broker (een soort online beleggingswinkel), zet daar wat geld op, en kiest de indexfondsen of ETF's die je leuk vindt. Je kunt zelf kiezen welke indextrackers je wilt selecteren. Hierbij kijk je eerst naar welke index je wilt volgen. Vervolgens kun je de verschillende trackers die deze index volgen vergelijken.
Conclusie
Indexbeleggen is een slimme en kostenefficiënte beleggingsmethode waarbij je via indexfondsen of ETF's profiteert van brede spreiding en marktgroei, zonder actief aandelen te hoeven selecteren.
Dankzij de ingebouwde spreiding biedt het relatieve veiligheid voor langetermijnbeleggers. Let wel op de replicatiemethode en kies een betrouwbare broker.
Doe je eigen onderzoek en kies een strategie die bij je past. Indexbeleggen is een beproefde methode die veel (ervaren) beleggers gebruiken.