Spannende tijden breken aan voor zelfstandigen en opdrachtgevers. Recent verscheen het bericht dat het ondernemerschap een volwaardig criterium blijft bij het beoordelen van schijnzelfstandigheid. Minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum zet zich hiervoor in met het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar). De potentieel grote veranderingen binnen de arbeidsmarkt roepen vragen op. Wat betekent dit voor de positie van zelfstandigen?
De Rol Van Ondernemerschap in Arbeidsrelaties
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat ondernemerschap, samen met de vraag of iemand wordt aangestuurd in het werk en voor eigen risico werkt, een belangrijk criterium blijft. Dit sluit aan bij de recente uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Uber/FNV. Hierdoor zou de beoordeling of iemand zzp'er of werknemer is helder moeten worden gemaakt.
Wat Houdt Het Wetsvoorstel Vbar In?
Het wetsvoorstel Vbar is erop gericht om een duidelijke indeling te maken tussen werknemers en zelfstandigen. Er wordt gekeken naar criteria zoals de wijze van aansturing en werken voor eigen risico. Met de voorgestelde aanpassing gaat extern ondernemerschap volwaardig meetellen. Het zogeheten 'extern ondernemerschap' zorgt ervoor dat niet alleen naar de directe arbeidsrelatie wordt gekeken, maar ook naar hoe iemand zich als ondernemer gedraagt buiten die relatie.
Uitspraak van de Hoge Raad en Rechtsvermoeden
De Hoge Raad stelde dat er geen rangorde is tussen de verschillende gezichtspunten bij het beoordelen van de arbeidsrelatie. Het kabinet wil met het Vbar-wetsvoorstel hierop aansluiten. Ook introduceert het wetsvoorstel een rechtsvermoeden van werknemerschap. Bij betaling onder een bepaald tarief kan een werkende claimen werknemer te zijn, iets wat de opdrachtgever moet weerleggen.
Handhaving door de Belastingdienst
De Belastingdienst is sinds dit jaar weer volledig actief op het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen benadrukt dat de Belastingdienst werkt volgens de huidige wetgeving en jurisprudentie, en dat het aangepaste wetsvoorstel de markt helderheid biedt. Er is aandacht voor communicatie en overleg met brancheorganisaties om onduidelijkheden uit de weg te ruimen.
Hoe Veranderingen De Arbeidsmarkt Beïnvloeden
De opheffing van het handhavingsmoratorium heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt. Een aantal organisaties past zijn manier van werken aan om zelfstandige opdrachten mogelijk te maken, terwijl andere organisaties meer werknemers in loondienst aannemen. Initiatieven zoals zelfroostering en flexpools spelen in op de wens naar flexibiliteit.
Hoe bereid is een werkende om te veranderen om aan deze nieuwe eisen te voldoen? Welke stappen zijn er nodig om mee te groeien met de eisen van de arbeidsmarkt?
Key-Takeaways voor De Financiële Gids Lezers
- Ondernemerschap blijft een volwaardig criterium bij het beoordelen van schijnzelfstandigheid.
- Wetsvoorstel Vbar benadrukt extern ondernemerschap en introduceert rechtsvermoeden van werknemerschap.
- Belastingdienst handhaaft en houdt rekening met alle criteria om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.