Waarom een BV en alles over de DGA

Bij het starten van een onderneming is een belangrijke keuze welke rechtsvorm je kiest. Een Besloten Vennootschap (BV) heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere rechtsvormen.

De belangrijkste redenen om voor een BV te kiezen zijn:

Belastingheffing

Een BV biedt fiscale voordelen doordat de winst wordt belast via de vennootschapsbelasting. De tarieven kunnen gunstiger uitpakken dan de inkomstenbelasting voor een eenmanszaak.

Beperkte aansprakelijkheid

Als ondernemer ben je met een BV in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Je privévermogen is beschermd omdat de BV een aparte rechtspersoon is.

Continuïteit en overdraagbaarheid

Een BV is makkelijker over te dragen aan opvolgers omdat dit kan via de aandelen. Ook bij overlijden van de eigenaar kan de onderneming zonder problemen worden voortgezet.

Professionele uitstraling

Een BV wordt vaak als professioneler gezien dan bijvoorbeeld een eenmanszaak. Dit kan voordelig zijn in contacten met klanten, leveranciers en financiers.

Het oprichten van een BV brengt wel extra administratieve verplichtingen en kosten met zich mee. De keuze voor een BV moet daarom goed worden afgewogen tegen andere rechtsvormen.

De Directeur-Grootaandeelhouder (DGA)

Een Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) is iemand die zowel aandeelhouder als werknemer is van zijn eigen BV. Als DGA heb je een unieke positie omdat je zowel eigenaar als werknemer bent van de vennootschap.

De DGA wordt op verschillende manieren behandeld in diverse wetten:

  • Voor de inkomstenbelasting wordt de DGA behandeld als aanmerkelijk belanghouder wanneer deze minimaal 5% van de aandelen bezit. De inkomsten worden dan belast in box 2.
  • Voor de loonbelasting wordt de DGA gezien als werknemer en ontvangt een gebruikelijk loon dat belast wordt in box 1.
  • Voor de sociale zekerheid valt de DGA niet onder de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA) omdat er geen echte gezagsverhouding bestaat tussen de DGA en de vennootschap.
  • Voor de Pensioenwet valt de DGA niet onder de werking van deze wet. Dit betekent dat de DGA zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioenopbouw.

Als DGA moet je rekening houden met specifieke fiscale en juridische aspecten die voortvloeien uit je dubbele rol als eigenaar en werknemer van de BV.

DGA en de Wet Inkomstenbelasting 2001

De DGA wordt in de Wet IB 2001 niet als zodanig genoemd. De DGA wordt fiscaal behandeld als aanmerkelijk belanghouder wanneer deze minimaal 5% van de aandelen bezit in een vennootschap. De inkomsten worden dan belast in box 2 van de inkomstenbelasting.

Als DGA moet je kritisch kijken naar de beloningen die je uit je BV ontvangt. De Belastingdienst let op of het salaris redelijk is en of onttrekkingen uit de BV tegen marktconforme waarden gebeuren.

Er zijn verschillende manieren om geld uit je BV te halen, elk met eigen fiscale gevolgen:

  • De winst in de BV laten, waardoor de waarde van je aandelen stijgt
  • Een salaris uitkeren, waarover loonbelasting moet worden betaald
  • Dividend uitkeren, wat belast wordt in box 2

De keuze hangt af van je persoonlijke situatie en de totale belastingdruk van elke optie.

DGA en de Wet op de Loonbelasting 1964

Voor de loonbelasting wordt de DGA gezien als werknemer die verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Een DGA staat formeel in dienstbetrekking tot zijn BV en ontvangt daarvoor een gebruikelijk loon dat belast wordt in box 1.

De Wet op de Loonbelasting bevat specifieke regels voor DGA's om te voorkomen dat zij hun salaris te laag vaststellen. Dit wordt geregeld via de gebruikelijkloonregeling.

Het salaris van een DGA moet minimaal het hoogste bedrag zijn van:

  • Het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking
  • Het hoogste loon van andere werknemers binnen de BV of verbonden vennootschappen
  • Het wettelijk vastgestelde minimale gebruikelijk loon

Bij het bepalen van het salaris moet de DGA rekening houden met:

  • De impact op pensioenopbouw
  • Afstemming met andere aandeelhouders indien aanwezig
  • Effect op de jaarruimte voor lijfrentepremieaftrek

De gebruikelijkloonregeling is niet van toepassing als het gebruikelijke loon lager is dan € 5.000. Dit wordt beoordeeld op basis van alle werkzaamheden die de DGA voor het concern verricht.

DGA en de Sociale Zekerheid

De positie van de DGA binnen de sociale zekerheid is specifiek geregeld. De DGA valt niet onder de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA) omdat er geen gezagsverhouding bestaat tussen de DGA en de vennootschap.

Een DGA wordt niet verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen als hij niet tegen zijn wil kan worden ontslagen. Dit is het geval in de volgende situaties:

  • De DGA kan samen met zijn echtgeno(o)t(e) over zijn ontslag beslissen op basis van hun gezamenlijk aandelenbezit
  • Alle bestuurders bezitten samen de aandelen en vertegenwoordigen elk een (nagenoeg) gelijk deel van het kapitaal
  • De DGA kan over zijn eigen ontslag beslissen omdat hij samen met familie (tot de derde graad) en eventueel echtgeno(o)t(e) minimaal tweederde van de stemmen heeft

Hoewel een DGA niet verplicht verzekerd is, bestaat wel de mogelijkheid om zich vrijwillig te verzekeren voor de werknemersverzekeringen. Voor arbeidsongeschiktheid moet een DGA die niet verzekerd is via de WIA een particuliere verzekering afsluiten.

DGA en de Pensioenwet

De DGA valt niet onder de werking van de Pensioenwet. Dit betekent dat de DGA zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioenopbouw en niet verplicht is deel te nemen aan een bedrijfstakpensioenfonds.

Belangrijke Wetsartikelen

  • Artikel 3.91 Wet IB 2001: Terbeschikkingstellingsregeling
  • Artikel 3.92 Wet IB 2001: Werkzaamheden voor eigen vennootschap
  • Artikel 4.6 Wet IB 2001: Aanmerkelijk belang definitie

Relevante Cijfers en Getallen

  • Minimaal aandelenbelang voor aanmerkelijk belang: 5%
  • Tot 2025: Verminderde handhaving op dienstbetrekking status

Conclusie

Een BV biedt belangrijke voordelen zoals gunstige belastingheffing, beperkte aansprakelijkheid, goede overdraagbaarheid en professionele uitstraling. Als DGA ben je zowel eigenaar als werknemer van je BV.

De fiscale en juridische implicaties zijn:

Je bent aanmerkelijk belanghouder voor de inkomstenbelasting (vanaf 5% aandelenbezit)

Je valt onder de loonbelasting met een gebruikelijk loon

Je bent niet verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen

Je regelt zelf je pensioenopbouw

Je moet een marktconform salaris hanteren volgens de gebruikelijkloonregeling. Er zijn verschillende opties om geld uit je BV te halen (winst laten staan, salaris, dividend), elk met eigen fiscale gevolgen.

Als DGA kun je je vrijwillig verzekeren voor werknemersverzekeringen. Dit is vooral relevant als je niet tegen je wil ontslagen kunt worden door je meerderheidsbelang.

💡 Goed financieel en juridisch advies is belangrijk om de voordelen van een BV optimaal te benutten binnen de wettelijke kaders.

 

 

DEEL HET BERICHT OP:

Foto van Mitch - van definancielegids.com

Mitch - van definancielegids.com

Mitch heeft in de afgelopen 11+ jaar als (financieel/business) Controller bij 't MKB en beursgenoteerde bedrijven gewerkt, en is daarnaast Certified Coach, NLP Master Practitioner & Financieel Business Coach.

Disclaimer: De inhoud van mijn media is gebaseerd op ervaringen uit het échte bedrijfsleven & eigen onderzoek, en is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden. Raadpleeg altijd een financieel adviseur.

Scroll naar boven

Dé Financiële Cheatsheet

Ontdek alles wat je moet weten als ondernemer om dit jaar financieel slimmer te groeien!
Cheatsheet Financieel Succes